Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 14 maddesini kabul etti. Teklifin kabul edilen maddelerine göre, İcra ve İflas Kanunu’nda kanun yoluna başvuru süreleri hafta olarak belirlenmektedir. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. İcra ve İflas Kanunu’nun kanun yollarına başvuru bakımından Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uyumunun sağlanması için düzenlemeye gidilecek. Tasdik veya ret kararına karşı borçlu ve tasdik duruşması sırasında itirazda bulunmuş olan alacaklılar, tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna, istinaf incelemesi üzerine verilen karara karşı da tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurabilecek. İcra ve İflas Kanunu’na göre, bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karşı temyiz yoluna başvurulmasına yönelik sürede düzenleme yapılacak. Bu düzenlemelerin amaçlarından biri de hak arama hürriyetinin daha etkin kullanılmasını sağlamaktır. Ayrıca, vesayetin sona erdirilmesi ve kişiliğin veya mal varlığının korunması kriteri ile ilgili olarak da değişiklikler yapılmıştır.
Teklif ile Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik yapılması öngörülmektedir. Özgürlüğü bağlayıcı ceza sebebiyle kısıtlanma kurumu değiştirilerek, ceza infaz kurumunda bulunma hali doğrudan doğruya kısıtlama nedeni olmaktan çıkarılmıştır. Ergin kişilerin fiil ehliyetinin bulunduğundan hareketle iradeleri ön plana çıkarılarak kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan hükümlünün kısıtlanması esas olarak kendi isteğine bırakılırken, toplam 5 yıl veya daha fazla kesinleşmiş hapis cezasının infazı bakımından hükümlünün kısıtlanması, kişiliğinin veya mal varlığının korunması kriterine bağlanarak bu konuda vesayet makamına takdir hakkı verilmektedir.
Belirli suçlar için öngörülen adli para cezalarının alt ve üst sınırları arttırılmaktadır. Teklife göre, suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı ise 100 liradan 500 liraya yükseltilecektir. Ayrıca, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç olarak kabul edilmiştir. Buna göre, örgüt adına suç işleyen kişi 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Teklifin ilk 14 maddesinin kabul edilmesinin ardından, komisyon başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, teklifin diğer maddelerinin görüşülmesine bugün saat 11.00’de devam edileceğini bildirdi. Bu değişiklikler, hak arama hürriyetinin korunması, adaletin sağlanması ve suçla etkin mücadele etme amacı taşımaktadır.