Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Çanakkale altın madeni için Kirazlı’da yüz binlerce ağacı kesen ve ruhsatı uzatılmadığı için milyar dolarlık dava açmaya hazırlanan Alamos Gold’un yatırımcılarına karşı tahkim sürecini başlattığını yazdı.
“Alamos Gold’un başvurusu 7 Haziran tarihinde Dünya Bankası grubu şemsiyesi altındaki ICSID’de kayıt altına alındı. Türkiye Cumhuriyeti aleyhine yapılan bu başvurunun dosya numarası: ARB 21/33” diyen Toker devamında şunları kaydetti:
“Konudaki ‘inceliği’ birkaç yazıda gündeme getirdim. Alamos Gold muhtemelen böylesi bir tahkimi yapabilmek için kendini garantiye almıştı. Türkiye’de kurduğu Doğu Biga A.Ş.’nin sermayedarı, başlangıçta Kanada merkezli Alamos Gold’ken, Hollanda’da kurulmuş bir iştirak olan Hollanda merkezli Alamos Gold’a geçmişti. Ticaret Sicili’nde herkese açık bu bilgideki önemli soru ise hâlâ cevapsız: Bu izinlerde imzası olan Türkiye’deki yetkililer, böyle bir değişikliğe neden ve hangi gerekçelerle onay verdi? Vermeseler ne olurdu?
ICSID( International Centre for Settlement of Investment Disputes/ Yatırım Uyuşmazlıklarının Uluslararası Çözüm Merkezi) devletler ile yabancı yatırımlar arasındaki anlaşmazlıklarda hakem rolü görüyor. Kurumun anayasası olan Washington Sözleşmesi 1966’da oluşturulmuş. Türkiye, konvansiyon denilen bu sözleşmeyi 1987’de imzalamış, 1989’da yürürlüğe girmiş.
Alamos Gold’un 7 Haziran tarihli başvurusu başlangıç aşamasında. Prosedüre göre, ICSID Genel Sektreterliği’nin ön incelemeden geçirmesi bekleniyor. Türkiye’den istenecek tutarın 1 milyar doları aşacağı Toronto Borsası’na duyurulmuştu ama yeni başvuruda uyuşmazlık konusu tutarla ilgili herhangi bir bilgi yer almıyor. Bakalım Türkiye’den tahkim süreciyle ilgili herhangi bir açıklama gelecek mi?”