13 Eylül 2024, Cuma

Korkmayın Gücünüze Güvenin

Hyundai fabrikasında işçilerin sefalet ücretine karşı eylemleri sürüyor. Sendikasız olmalarına rağmen örgütlenen işçiler patronun önerdiği, kıdemli işçiye yüzde 14, yeni işçilere yüzde 10 zam teklifine karşı yüzde 24 zam talep ediyor


BirGün Gazetesi’nden Rıfat Kırcı’nın haberine göre, Kocaeli İzmit’te faaliyet gösteren Güney Kore merkezli Hyundai Assan fabrikasında işçilerin düşük zam dayatmasına karşı eylemleri devam ediyor. Herhangi bir sendikada örgütlü olmayan işçiler, Hyundai’nin yeni dönem için kıdemli işçilere yüzde 14, yeni çalışmaya başlayan işçilere ise yüzde 10 zam teklif etmesi üzerine 3’er saatlik eylemlerle sefalet ücretini reddediyor. İşçiler servis araçlarına binmeyerek iş yavaşlatıyor. 3 vardiya bulunan işyerinde emekçilerin talebi yüzde 24 zam yapılması yönünde.

Hyundai eyleminin önemli noktası ise işçilerin sendikasız olması. İşyerlerinde sendikasız işçilerin örgütlenerek eylemlilik içerisine girmesi patronların çok da alışık olduğu bir durum değil. Ancak Hyundai işçileri bunu başardı. Hatta eylemleri fabrika dışına da taşan işçiler önceki gün yol keserek yürüyüş yapmak istedi. Sabah vardiyasındaki işçiler servislere binmeyi reddederek Alikahya Köprüsü’ne yürümek istedi. İşçiler burada polis tarafından engellendi. Bunun üzerine işçiler alkışlarla fabrika kapısına yürüdü.

Sendika Şart

İşçilerin sendikasız olmalarına rağmen eylemlilik içerisine girmeleri önemli olsa da sendikasız işçilerin eylem alanları ister istemez daralıyor. Sendika ise işçilere yasal güvence sağlıyor. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra yapılan düzenlemelerle grev hakkı oldukça sınırlandırıldı ve sadece toplu iş sözleşmelerinde uyuşmazlık durumunda belli prosedürlerin tamamlanmasının ardından uygulanabilir hale geldi. İşçiler sendikalı olsalardı toplu sözleşme masasına oturarak sendikaları ile birlikte patronla muhatap olabileceklerdi.

Buna rağmen işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanması patronları tedirgin etti. Edinilen bilgiye göre, Hyundai Assan Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Yıldırım fabrikaya gelerek görüşmelere katıldı. Görüşmelerde henüz işçilerin istediği adımın atılmadığı, verilen zam oranlarının üzerine çıkılmadığı öğrenildi.

Asya merkezli şirketler ise Türkiye’deki şirketler gibi sendika düşmanlığı ile de tanınıyor. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da konuya değinerek “Asyalı şirketlerin politikaları sendikaya izin vermiyorlar. Bu konuda çok katılar. Biz de Hyundai fabrikasında örgütlenmek istedik ama işçi kıyımından endişelendik” dedi.

Salgına rağmen Hyundai’nin eylemin gerçekleştiği Kocaeli fabrikasında yılın ilk ayında 22 bin 400 araç üretti. Araçların 20 bin 883’ü ihraç edildi.
Hyundai üretimi Türkiye’de Kibar Holding işbirliğinde iş yürütüyor. Hyundai Motor Company ve Kibar Grubu’nun oluşturduğu ortaklık Hyundai Assan Motor Sanayi ve Ticaret AŞ (Hyundai Assan) olarak anılıyor. Ancak 2020 yılının son ayında şirketin tek kontrolünün Hyundai Motor Company (HMC) tarafından Kibar Holding’den hisse alımı yoluyla devralınması konusunda mutabakata varıldığı bildirilmişti. Kibar Holding’den yapılan açıklamada 2021 yılının ilk çeyreğinde hisse devrinin gerçekleşeceği belirtilerek Kibar Holding’in küçük hissedar olacağı aktarılmıştı.

BU HABERİ GÖRDÜNÜZ MÜ?

Diyarbakır’da Kaybolan 8 Yaşındaki Narin’in Amcasının İfadesi Yeniden Alınacak!

Olayın başlangıcı, 8 yaşındaki Narin’in kaybolmasıyla başladı. Narin, Diyarbakır’da bulunan ailesinin yanından bir gün ansızın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir