Japonya ekonomisi, 2023 yılının son çeyreği olan ekim-aralık döneminde önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 büyüme kaydederek, yıllık bazda ise yüzde 0,4 büyüme elde ederek teknik resesyonunun önüne geçti. Revize edilen verilere göre, ekonominin güçlenmesinde özellikle sermaye harcamalarının etkili olduğu görüldü. Bu sayede, Japonya teknik bir resesyonu bir nebze olsun atlatabildi.
Ülkenin gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) 4. çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 0,4 artış gösterdi. Geçici verilere göre ise Japonya ekonomisi önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 küçülme yaşamıştı. 3. çeyrekte ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8, yıllık bazda ise yüzde 3,2 daralma yaşanmıştı. Bu durum, tehlikenin eşiğine gelinmiş olduğunu göstermekteydi.
Analistler, Japonya’da sendikalar ile işverenler arasında yapılan Shunto bahar ücret görüşmelerinde güçlü ücret artışı beklentisinin yükselmesi ile, Japonya Merkez Bankası’nın 18-19 Mart tarihlerinde yapacağı toplantıda para politikasını normalleştirebileceği ihtimali üzerine değerlendirmelerde bulundu. Bu durum, ekonomideki toparlanmanın devam edebileceği yönünde umut verici bir işaret olarak yorumlandı.
Japonya’da ekonomik büyümenin tekrar ivme kazanmaya başlaması, ülke ekonomisinin kriz öncesindeki seviyelere dönme yolunda önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Özellikle pandemi döneminde ekonomik daralma yaşayan birçok ülkeden farklı olarak, Japonya’nın ekonomik toparlanmaya hızlı bir şekilde adapte olması dikkat çekicidir.
Sonuç olarak, Japonya ekonomisinin 4. çeyrekte yaşadığı büyüme, ülkenin ekonomik olarak geleceğe daha umutlu bakmasını sağlamıştır. Sermaye harcamalarındaki artış, ekonomiyi canlandırmaya yönelik politikaların etkili olduğunu göstermektedir. Gelecek dönemde alınacak önlemlerle birlikte, Japonya ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmesi beklenmektedir.