Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan jeopolitik risklerle birlikte Avrupa ülkelerinin savunma yatırımlarını artırma kararı aldığı ve silah ithalatının neredeyse iki katına çıktığı belirtildi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre, Avrupa’da savaş uçakları, tanklar ve denizaltılar gibi silah ithalatı 2019-2023 döneminde 2014-2018 dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 94 arttı. En büyük ithalatçı Ukrayna ise kıtanın toplam silah ithalatının yüzde 23’ünü gerçekleştirdi. Ukrayna, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra Batılı ülkelerin askeri yardımlarının artmasıyla dünyanın dördüncü en büyük ithalatçısı oldu. Ukrayna’nın en önemli iki ihracat ülkesi ise ABD ve Almanya oldu, bu ülkeler ithal edilen malların büyük bir kısmını temin etti.
ABD, 2019-2023 döneminde silah ihracatını yüzde 17 artırarak liderliğini korurken, Rusya’dan yapılan silah teslimatları yüzde 53 düştü. ABD 107 ülkeye silah satarken, Rusya ise 2019’da 31 ülkeye silah tedarik ederken bu rakam 12’ye indi. Rusya, en büyük iki silah tedarikçisinden biri unvanını Fransa’ya kaptırırken, Fransa’nın silah ihracatı yüzde 47 artarak Rusya’nın önünde ikinci en büyük silah ihracatçısı konumuna yükseldi.
ABD ve Batı Avrupa ülkelerinin küresel silah ihracatındaki payı artarken, Almanya’nın silah ihracatı azaldı. Almanya’nın İsrail’in silah ithalatının yüzde 30’unu gerçekleştirdiği belirtilirken, İsrail’in küresel silah ihracatındaki payının yüzde 5.6 olduğu ifade edildi. Hindistan dünyanın en büyük silah ithalatçısı olurken, Suudi Arabistan ve Katar da büyük oranda silah ithal etti. Orta Doğu ülkelerinin silah ithalatının büyük bir kısmını ABD’nin gerçekleştirdiği vurgulandı.
Sonuç olarak, jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte Avrupa’da silah ithalatının hızla arttığı, ABD’nin lider konumunu koruduğu ve Rusya’nın Fransa’ya ikinci sırayı kaptırdığı belirtildi. Ayrıca Suudi Arabistan ve Katar’ın da büyük oranda silah ithal ettiği ve Orta Doğu ülkelerinin silah alımlarının büyük kısmının ABD tarafından sağlandığı vurgulandı.