Avrupa’nın geçen yılki gaz tüketimi, ülkelerin verimlilik önlemlerine yönelmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artmasıyla son 10 yılın en düşük seviyesine indi. Bu düşüş, özellikle Almanya, İtalya ve İngiltere’den kaynaklandı. Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından yapılan açıklamada, 2022 yılından bu yana Avrupa’da 8 LNG ithalat terminali faaliyete geçti ve 2030’a kadar 13 projenin daha faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu durum, Avrupa’nın LNG terminallerinin kapasitesinin 10 yılın sonuna kadar beklenen LNG talebinin 3 katı olabileceğini gösteriyor.
Ayrıca, Rusya’nın Avrupa’ya yaptığı LNG sevkiyatının yüzde 11 arttığı ve birçok ülkenin Rusya’dan LNG ithal etmeye başladığı da açıklamada belirtildi. Rusya’dan yapılan LNG sevkiyatının İspanya’ya yüzde 100, Belçika’ya ise yüzde 300’den fazla arttığı bilgisi paylaşıldı. Bununla birlikte, IEEFA Enerji Analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, Avrupa’nın enerji sisteminin çeşitlendirilmiş ve daha dayanıklı hale geldiğini belirterek krizin bir ölçüde kontrol altına alındığını ifade etti.
Makarewicz ayrıca, Avrupa’nın tek bir enerji kaynağına fazla bağımlı kalmaması gerektiğini ve ABD’ye olan aşırı bağımlılıktan kaçınması gerektiğini vurguladı. Sonuç olarak, Avrupa’nın enerji arz güvenliğini sağlamak için çeşitli enerji kaynaklarına ve tedarikçilere odaklanması gerektiği belirtildi. Bu şekilde, Avrupa enerji talebini karşılarken aynı zamanda enerji arz güvenliğini de sağlayabilir.