19 Mart 2025, Çarşamba

Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye Uyarı

AP, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakerelerini askıya alınmasını öneren bir raporu kabul etti.

Türkiye ile ilişkiler, AB içerisinde gündem olmaya devam ediyor. Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri kabul ettikleri bir raporla Ankara’ya “uyarı” gönderdi. Türkiye’ye dair kabul edilen son değerlendirme raporunda “Türk makamlarının Avrupa değerlerinden uzaklaştıkları” belirtilirken, “hukukun üstünlüğüne karşı saldırılarını sürdürdükleri” söylendi.

Söz konusu raporda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik “siyasi rotayı tersine çevirme” çağırısı bulunurken, aksi takdirde gümrük birliği konusundaki müzakerelerin sonlandırılması gerektiği belirtililiyor.

Metnin imzacısı İspanol PSOE’den Nacho Sanchez Amor, “Katılım süreci demokratik reformlara yol açmadığından, Avrupa Parlamentosu, ortaklığın tüm yönlerine demokratik koşulluluğu dahil etmeye kararlıdır” dedi.

Raporda, Türkiye’de son iki yıl içinde muhalefet ve medyaya eşi görülmemiş bir baskının damga vurduğu söylenirken, “Erdoğan’ın otoriter eğilimine rağmen, ülke Avrupa projesine üyelik adayı olmaya devam ediyor” denildi.

Belgede, “demokrasiye yönelik darbeler devam ederse Ankara ile görüşmelerin askıya alınması gerektiği” belirtildi.

Dışişleri’nden tepki: Kabul edilmesi mümkün değildir
Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu rapora ilişkin şöyle dedi:

“Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin, AB’ye üyelik perspektifi temelinde olumlu bir gündem çerçevesinde yeniden canlandırılmasına yönelik çaba harcandığı bir dönemde, tek taraflı ve nesnellikten uzak olan söz konusu tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün değildir.
İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, yönetim yapımıza ve siyasi partilere ilişkin gerçek dışı iddialar içeren, ülkemizin etkin, çözüm odaklı, insani ve girişimci dış politikasını tehdit olarak gören, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında tamamen haksız, yanlı Yunan ve Rum tezlerini yansıtan ve 1915 olaylarına ilişkin tek taraflı tutarsız Ermeni anlatılarına dayanan önyargılı bu yazımı reddediyoruz.

Raporda Türkiye’nin katılım müzakereleri sürecinin geleceğini tartışmaya açmaya yönelik ifadeleri vizyonsuzluk ve ahde vefa ilkesinden sapma çabası olarak görüyoruz. Ülkemizin katılım müzakereleri sürecinde yaşanan duraksamanın, Türkiye’nin reform iradesinin eksikliğinden veya AB müktesebatını üstlenme yetersizliğinden değil, bazı çevrelerin en başından bu yana, üyelik sürecini Türkiye aleyhinde siyasi istismar vesilesi olarak kullanmış olmasından kaynaklandığını en iyi AB kurumları ve AP üyeleri bilmektedir.

AB üyeliği, Türkiye için stratejik bir hedeftir ve tüm Avrupa ve ötesi için bir kazanç olacaktır. Ülkemiz bu hedef doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir.
AB tarafı, taahhütlerimizi yerine getirdiğimiz 18 Mart Türkiye-AB Mutabakatı kapsamında, özellikle göç konusunda çabalarımızı söylemde takdir ederken, katılım sürecinden göç işbirliğine kadar 18 Mart Mutabakatındaki kendi taahhütlerini yerine getirme konusunda somut bir adım atamama kısır döngüsünden çıkmalıdır.

AB’ye aday ülke olarak, AP’den beklentimiz, Türkiye aleyhindeki temelsiz iddiaların ve körü körüne suçlamaların zemin bulduğu platform olmak yerine, Türkiye’yle ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği ile ülkemizin AB’yle bütünleşme sürecine ne şekilde katkı sağlanabileceğine yönelik yapıcı çalışmalar yürütmesidir.”

BU HABERİ GÖRDÜNÜZ MÜ?

İran İsrail’e Saldırdı: Hava Savunma Sistemleri Devrede!

İran, geçtiğimiz günlerde İsrail’in Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerinde bazı askeri noktaları hedef aldığını duyurdu. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir