Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demir Yolları (Deutsche Bahn) ile yaşadığı ücret ve çalışma saatleri anlaşmazlığından dolayı 6. kez grev kararı aldı. GDL, makinistlerin daha iyi ücretler için iş bırakma eylemi yapacağını duyurdu. Grev, 11 Mart’ta yük trenlerinde ve 12 Mart’ta yolcu trenlerinde başlayacak ve 13 Mart’ta sona erecek. Bu son grev, son 4 ay içinde yaşanan 6. grev olacak.
GDL’nin açıklamasında, Alman Demir Yolları’nın süreyi kaçırarak GDL’yi greve zorladığı belirtildi. GDL Başkanı Claus Weselsky, taahhütler üzerine teklif sunulmaması durumunda grevin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Makinistler, çalışma süresinin haftada 35 saate düşürülmesi talebinde bulunuyorlar.
GDL daha önce de 35 saatlik, 2 günlük, 24 saatlik ve 6 günlük grevler yapmıştı. Sendika, maaşlara zam talep ederken aynı zamanda vardiyalı çalışanların haftalık çalışma saatlerinin azaltılmasını istiyor. Alman Demir Yolları’nın teklifi reddedilmiş ve görüşmelerde uzlaşma sağlanamamıştı.
Alman Ekonomi Enstitüsü (IWKöln), demiryolu grevinin günlük ekonomik kaybın 100 milyon avroya kadar çıkabileceğini belirtiyor. Ülkedeki bazı siyasetçiler ise uzun süreli grevleri önlemek için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini savunuyorlar.
Bu süreçte, Almanya’nın Lufthansa havayolları şirketinde de grevler yaşanacak. Kabin personeli Frankfurt ve Münih havalimanlarında greve gitme kararı aldı. Lufthansa yer hizmetleri personeli ise daha önce ücret artışı talebiyle 2 günlük uyarı grevi yapmıştı.
Almanya’nın ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya kalması ve yüksek enflasyonla mücadele etmesi, sendikaların artan grev eylemlerine yol açmaktadır. Bu durum, ülke genelinde daha fazla grev ve toplu eylemlerin yaşanmasına neden olabilir.