ABD Başkanı Joe Biden, ABD hükümetinin Amerikan yerlisi çocukları asimile etmek için yatılı okullarda dillerini ve kültürlerini ellerinden alan sistematik bir çabayla ilgili resmi bir özür dilemek için Arizona eyaletinin Phoenix kentini ziyaret etti. Gila Crossing adlı tarihi okulda Amerikan yerli çocuklarının asimilasyonunda ABD’nin rolü hakkında konuşan Biden, yaptıkları için resmi olarak özür dilediğini söyledi. Bu adım, yıllar boyunca yatılı okullara zorla gönderilen Amerikan yerlisi çocuklara karşı yapılan haksızlıklar için ilk kez bir ABD Başkanı tarafından atıldı.
Joe Biden’ın yanında bulunan ve aynı zamanda Pueblo of Laguna kabilesinden biri olan ABD İçişleri Bakanı Deb Haaland, Amerikalı yerliler için bu özrün önemli olduğunu vurgulayarak, federal hükümetin başarısızlıklarını kabul etti. Gila Crossing adlı okuldaki törene katılan Amerikan yerlileri ve Ulusal Amerikan Yerlileri Yatılı Okul İyileştirme Koalisyonu’nun Başkanı Deborah Parker, bu tür okulların asimilasyon ve kültürel soykırım amacıyla kullanıldığını belirtti.
ABD İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı bir rapora göre, yatılı okullarda en az 973 çocuğun kötü muamele ve koşullar nedeniyle hayatını kaybettiği ve ülke genelinde 74 toplu mezarda bu çocukların gömüldüğü rapor edildi. ABD hükümeti, 1819’dan 1969’a kadar 37 eyalette 400’den fazla federal Amerikan yerlisi yatılı okulunu yönetirken, Kızılderili Medeniyeti Yasası 1819’da çıkarılarak Kızılderili çocukları asimile etmeyi amaçlayan yasaları getirdi.
ABD ve Kanada’da, Amerika kıtasının yerli halkının çocuklarının Hristiyan okullarına gitmesi ve Hristiyanlık zorlaması yaşaması, dillerini konuşmalarının yasaklanması gibi uygulamalar yıllarca devam etti. Bu politikalar, Amerikan yerli halklarının kültürlerine ve kimliklerine zarar verdi ve birçok çocuğun hayatını kaybetmesine neden oldu.
Joe Biden’ın Amerikan yerli çocukları asimile etmek için yapılan yanlışları resmi olarak kabul ederek özür dilemesi, uzun yıllar boyunca süregelen haksızlıklara işaret etmektedir. Bu özür, Amerikan yerli toplulukları için bir adım olup, geçmişte yaşanan acıları kabul etme ve gelecekte daha adil bir toplum oluşturma yolunda önemli bir adımdır.